Bio Hugo Prein

Dr. Hugo PreinHugo Prein was tot 2005 als seniordocent verbonden aan de vakgroep Sociale en Organisatiepsychologie binnen de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Tijdens de 34 jaar dat Dr. Prein verbonden was aan de Universiteit doceerde hij cursussen in Organisatiepsychologie, Conflicthantering, Onderhandelen, Onderzoekstechnieken en Derdepartij interventie en mediation. Zijn researchbelangstelling heeft betrekking op de effectiviteit van interventietechnieken van een derde partij en de interventiecompetenties van mediators.

Hij promoveerde in 1982 aan de universiteit te Leiden op het onderwerp van De Rol van De Derde Partij bij Conflicten (Lisse: Swets & Zeitlinger).

In opdracht van het Nederlands Mediation Instituut (NMI) ontwikkelde hij het instrument om de competenties van een mediator te meten (assessment), dat sinds 2003 wordt gebruikt in de officiële certificeringsprocedure voor mediators in Nederland. Hij heeft ook de taak om hiervoor de assessoren op te leiden en te superviseren en fungeert zelf ook als assessor.

Hij is lid van de redactie van de Mediationreeks en van de redactie van het Handboek Mediation. Dit Handboek vormt samen met twee andere boeken (waaronder zijn boek Mediation in Praktijk) de officiële ‘body of knowledge’ voor de mediators in Nederland; de toetsitems voor de kennistoets voor de registratie als mediator zijn gebaseerd op deze drie publicaties.

Hij heeft verschillende boeken en een groot aantal andere publicaties op zijn naam staan over conflict en mediation. Na zijn proefschrift publiceerde hij het Trainingsboek Conflicthantering en Mediation (Houten: Bohn Stafleu Van Loghum, 5/e) dat veel wordt gebruikt als tekstboek voor universiteiten en hogescholen. Van hem verscheen ook zijn boek Mediation in praktijk (Amsterdam: Boom, 4/e) en Beroepsvaardigheden en interventietechnieken van de mediator (Den Haag: Sdu, Mediationreeks deel 2, 4/e). Ook verscheen onder zijn redactie Benaderingen en inspiratiebronnen van mediation (Den Haag: Sdu, Mediationreeks deel 5). Hij heeft ook een groot aantal artikelen geschreven in wetenschappelijke en vaktijdschriften

Hij is ere-lid van de Sectie Mediation van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), waarvoor hij – samen met twee collega-trainers – ruim tien jaar de postdoctorale opleiding tot psycholoog-mediator heeft verzorgd. Hij was enige tijd visiting professor aan de University of North West Florida in Pensacola, Florida en treedt nu nog regelmatig op als gastdocent in de USA. Hij is een ISCT gecertificeerd mediator.

Share0
   

Laatste nieuws

Afgelopen december vond een vierdaagse Masterclass Transformatieve mediation plaats. Deze masterclass werd gegeven in twee blokken van 2 dagen, met een tussenliggende periode van ongeveer twee weken....
lees verder »
Onlangs is een belangrijk nieuw boek verschenen over Transformatieve Mediation: Transformative Mediation: A Sourcebook - Resources for Conflict Intervention Practitioners and Programs. Het boek wordt...
lees verder »

Blog berichten